Columns

In gesprek met Jurriaan Tas - voorheen o.a. routeleider USP7 mei 2010

Jurriaan TasReizen is altijd al een grote hobby van hem geweest en binnenkort is het weer tijd om de wieltjes weer te laten draaien. Die van zijn koffers, want Jurriaan Tas gaat er weer vandoor. Midden Amerika is de bestemming. Dan doet hij landen aan waar hij zich helemaal op z'n gemak voelt. En...dan kan hij zijn passie testen op waarde.

Wat kan die passie zijn behalve inline skaten? "Nou, skaten is op dit moment niet direct een passie van me. Je bent wat ouder geworden en skaten zie ik toch als het ruigere werk. Niet dat ik nooit meer skate, maar tegenwoordig dans ik veel. Salsa."

Diegenen die Jurriaan nog kennen van vroegere tijden, weten dat hij zich met gemak voorbeweegt. Met wieltjes en zonder. Jurriaan op de dansvloer, lichtvoetig ritmisch, uitdagend en met de smile op zijn gezicht is de routeleider en blocker die vanaf het het eerste uur USP heeft getrokken. Al meer dan 5 jaar maakt hij geen deel meer uit van de organisatie van USP. Een bewuste keuze. "Nou, een bewuste keuze was het niet helemaal. Op een gegeven moment is het de beurt aan de jonkies. Ik heb met veel plezier de parade met een stel anderen mogen organiseren. Zo'n 4 of 5 jaar. En met name als routeleider moest je best wel aan de bak. Eerst de route uitstippelen, dan de route voorrijden om mogelijke obstakels te ontdekken en dan de gewone tocht op vrijdag rijden. Je bent dan eigenlijk de hele week bezig. Dan is het moment daar om ermee op te houden."

De nu 46-jarige Jurriaan vertelt vol enthousiasme hoe hij per ongeluk kennismaakte met inline skate. Daardoor helemaal "gepakt" werd, zich door Gilbert Grantsaan gek liet maken en ineens werd gebombardeerd tot bestuurslid van een Utrechtse skate parade. "Ja, die kennismaking was wel treffend. Net terug van Florida waar ik al kennismaakte met inline skate-tochten, gingen we gelijk een kijkje nemen in Amsterdam. In die periode (ruim 10 jaar geleden) was inline skaten een hype. Helemaal in Amsterdam. Eenmaal kennisgemaakt met zo'n vrijdagavondtocht, werd besloten om het ook in Utrecht te organiseren."

Binnen no time was de Utrechtse skate parade een feit. Ingeleid door het IJ-tunnel incident in Amsterdam, werd besloten om de Utrechtse versie onder politiebegeleiding te gaan rijden. Utrecht als een veilig skate festijn. Iets was Jurriaan toch wel met trots op terugkijkt. Hoewel hij nauwelijks meer meerijdt, laat hij zich jaarlijks nog informeren over de toertocht. "Ja natuurlijk! Het is leuk om te constateren dat het een begrip is geworden en ik denk er met veel plezier aan terug. Zeker aan de momenten dat we met een select groepje de Parijse toertocht deden, vervoerd in een Engelse dubbeldecker. Al die zogenaamde snoepreisjes waren enorm leuk om mee te maken."

De USP bestaat nu 10 jaar en gemiddeld rijden er 200 mensen mee. Vergeleken met de beginjaren is de tocht gegroeid in aantallen deelnemers. Iets waar Jurriaan toch trots op is. "Het is kicken om zo'n hele sliert enthousiaste mensen te zien rijden. Leuk om ervoor te zorgen dat zo'n groep veilig en in feeststemming te mogen leiden. De Utrechtse is, anders dan Amsterdamse parade toch een gemoedelijkere tocht. In Utrecht is het geen heilzaak de beste en de snelste skater te zijn, maar om er iets leuks van te maken. Ik geloof dat we daarin geslaagd zijn."

Jurriaan Tas zullen we met het nieuwe seizoen zeker nog aan de start zien verschijnen. Al was het alleen maar om het lustrumjaar te vieren en om de "ouwe jongens" van weleer weer eens te zien, te spreken en ermee vandoor te gaan. Op de inliners.