Spelregels

Samenvatting

De Utrecht Skateparade is een sociale skatetocht voor iedereen die kan skaten. Geniet van een unieke sfeer terwijl je op plekken skate waar je zelf niet kan komen! Iedere tocht is rond de 25km en duurt ruim 2 uur. Hoewel het tempo niet hoog ligt, is het belangrijk dat je een redelijke (skate)conditie hebt, kunt remmen en sturen en niet schrikt van (veel!) andere skaters om je heen.
Let op: je moet zelf je skates en beschermers meenemen, er is geen skateverhuur aanwezig.

Daarnaast is het belangrijk de volgende regels in acht te nemen:

Uitsluitend voor skaters

De skateparade is alleen bestemd voor skaters. Het is dus alleen toegestaan aan de tocht deel te nemen op skates, skeelers of rolschaatsen. Fietsers, skateboarders, et cetera zijn niet toegestaan, omwille van de veiligheid van jezelf en van de skaters! Ook kinderwagens en soortgelijke voertuigen voortgeduwd door skaters kunnen we om dezelfde reden niet toestaan. Handbikes zijn beperkt toegestaan onder bepaalde voorwaarden. Voor meer info kun je mailen naar info@u-skateparade.nl.

Beschermers en verlichting

Alle deelnemers worden dringend geadviseerd tot het dragen van: een helm, knie-, pols-, en elleboogbeschermers. Het niet dragen van deze beschermingsmiddelen kan leiden tot ernstig letsel en zelfs de dood. Meerijden zonder deze beschermingsmiddelen wordt dan ook ten strengste afgeraden! Natuurlijk is er niks aan de hand zolang je blijft staan, maar zeker in een grote groep neemt het risico op vallen toe. Wat bijvoorbeeld als er een andere deelnemer voor jouw neus valt waar jij niet meer op tijd omheen kunt sturen of af kunt remmen… In dit soort gevallen maken beschermers vaak het verschil tussen doorrijden en een ritje naar de eerste hulp. Meerijden zonder beschermingsmiddelen is voor volledig risico van de deelnemer zelf.

Aan het begin en einde van het seizoen rijden we een deel van de tocht in het donker. De organisatie verzoekt dringend iedere deelnemer voldoende verlichting met zich mee te dragen zodat je in het donker goed zichtbaar bent.

Verkeersregelaars (Blockers)

Voor de deelnemers rijdt een groep verkeersregelaars op skates, ook wel blockers. Deze blockers hebben allemaal een cursus gevolgd en zijn bevoegd het verkeer te regelen. Zij zorgen dat het overige verkeer stopt zodat de skateparade door kan rollen. Zodra alle deelnemers veilig gepasseerd zijn rijden zij aan de linkerzijde langs de deelnemers naar voren om opnieuw ingezet te kunnen worden. Daarom is het belangrijk dat de deelnemers zoveel mogelijk rechts houden. Hoor je een fluitje? Of hoor je een blocker? Ga dan naar rechts en laat de blockers door. Als de blockers opgehouden worden gaat dit ten koste van de veiligheid en de snelheid van de skateparade.

Volg altijd de aanwijzingen van onze blockers op.

Snelheid

De skateparade heeft een sociaal-sportief karakter en is in de eerste plaats niet bedoeld om hard te rijden. De snelheid van de tocht ligt gemiddeld op 15km/h, een relaxed skatetempo.

Vind je het tempo te laag? Begin dan een keer achter in de groep en rijdt (als de weg breed genoeg is) eens een paar keer rustig van achteren naar voren. Let hierbij op dat je de blockers niet hindert! Of meld je aan als vrijwilliger en help ons het verkeer te regelen.

Gaat het té snel? Als je het tijdens de skateparade fysiek erg zwaar hebt, ga dan zoveel mogelijk voorin de groep rijden. Dit kost je dan de minste energie omdat hier het tempo iets lager en gelijkmatiger ligt ten opzichte van het tempo achterin de groep.

We rijden de route als één grote groep. Gaten in de groep zorgen voor irritatie bij wachtende auto's/fietsers omdat ze moeten blijven wachten terwijl ze tussen zo'n gat door zouden kunnen. Dit kan onveilige situaties opleveren, en daarom willen we in het kader van ieders veiligheid gaten in de groep voorkomen. Wanneer deze toch ontstaan, zullen onze vrijwilligers deelnemers erop attenderen dat er aangesloten moet worden en de gaten dichtgereden moeten worden. Wanneer onze vrijwilligers zien dat het tempo voor jou te hoog ligt, zullen zij je vragen de tocht te verlaten en zelf via het fietspad verder te gaan. Dit alles om ervoor te zorgen dat we veilig door kunnen rijden!

Incidenten

Iedere week zijn er EHBO'ers op skates aanwezig die eerste hulp kunnen verlenen bij een valpartij. Valpartij? Probeer zoveel mogelijk door te skaten. Ook als het vrienden/familie betreft. Als de gewonde (tijdelijk) de bezemwagen in gaat om hier verzorgd te worden is hier helaas geen plaats voor vrienden/familie. Sluit aan bij de tocht en blijf eventueel achterin hangen. De EHBO'ers zullen je op de hoogte houden.

De bezemwagen rijdt alleen mee voor (medische) noodgevallen. Bij vermoeidheid, materiaalpech of kleine blessures zoals blaren kun je niet plaatsnemen in de bus.

Overig

Tijdens de tocht is het verboden om alcohol of drugs te nuttigen. Deelnemers die zichtbaar onder invloed zijn worden uitgesloten van deelname.

Fotografie

Tijdens de skateparade zijn fotografen aanwezig. Door deelname geef je toestemming om foto's en filmmateriaal voor onze website, social media, pers en reclame-uitingen te gebruiken. Een verzoek om beeldmateriaal te verwijderen kun je mailen naar info@u-skateparade.nl

Organisatie Stichting Utrecht Skate Parade